Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 το 1ο Γυμνάσιο Λέρου (Μπελλένειο) θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου Διάζωμα«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» ως δράση στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος του Σχολείου μας με θέμα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Φιλόλογο ΠΕ02. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας»και θα επικεντρωθεί στα πέντε αρχαία θέατρα της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, δηλ. της Μακύνειας, της Καλυδώνας, της Πλευρώνας, των Οινιαδών και της Στράτου. Η Αιτωλοακαρνανία, με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Τα θέατρα αυτάαποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού και μαρτυρούν την ανεπτυγμένη πολιτιστική ζωή της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν σημεία αναφοράς για την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, ενώ φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τη διαχρονική τους αξία.
Οι στόχοι του πολιτιστικού προγράμματος επικεντρώνονται στα παρακάτω σημεία:
1.Κατανόηση της πολιτισμικής αξίας των αρχαίων θεάτρων. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον ρόλο που διαδραμάτιζαν τα αρχαία θέατρα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της αρχαιότητας, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους ως χώρους έκφρασης της τέχνης, της θρησκείας και της πολιτικής.
2.Αρχιτεκτονική και δομική ανάλυση. Οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των αρχαίων θεάτρων, όπως την ορχήστρα, τη σκηνή με το προσκήνιο και τα παρασκήνια, τις παρόδους, το κοίλο και το επιθέατρο, κατανοώντας πώς αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν στην ακουστική και στη συνολική εμπειρία του θεάματος.
3.Ανάλυση αρχαίων δραματικών κειμένων. Μέσα από την εξέταση έργων που παίζονταν στα αρχαία θέατρα (τραγωδίες, κωμωδίες, σατυρικά δράματα) οι μαθητές θα εμβαθύνουν στη θεματολογία των έργων και στον τρόπο που αυτά αντανακλούσαν τα κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής.
4.Σύγκριση με σύγχρονα θέατρα και παραστάσεις. Μέσω της μελέτης των αρχαίων θεάτρων, οι μαθητές θα αναπτύξουν κριτική σκέψη σχετικά με την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα, συγκρίνοντας τα αρχαία θέατρα με τις σύγχρονες θεατρικές σκηνές και τεχνικές.
5.Εκπαιδευτική επίσκεψη στα αρχαία θέατρα.Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης πρόθεσή μας είναι η πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στα ίδια τα μνημεία, στα οποία αφενός θα δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να δουν από κοντά την αρχιτεκτονική και να κατανοήσουν την αίσθηση του χώρου, όπου πραγματοποιούνταν οι παραστάσεις, αφετέρου να ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους σε αυτά.
Με την παραπάνω στοχοθεσία θα μπορέσουν οι μαθητές να κατακτήσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων γύρω από τα αρχαία θέατρα, συνδέοντας την ιστορία με την τέχνη και τη σύγχρονη κοινωνία.