Το πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα δέκα πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, για φέτος στις 20 Μαρτίου 2023, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Στους πρωταρχικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται:

  • η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος,
  • η ανταλλαγή των δεδομένων και
  • η διαθεματική προσέγγιση, καθώς η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων του Γυμνασίου (Φυσική, Γεωγραφία, Μαθηματικά,
    Πληροφορική κ.α.).

Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών/μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου με τις οδηγίες του Φυσικού του σχολείου μας κ. Μ. Ψαρουδάκη. Είχε προηγηθεί θεωρητική προσέγγιση του πειράματος του Ερατοσθένη, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν το σκοπό και τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν κατά τη διεξαγωγή του πειράματος. Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις κάθε ομάδας πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου, η μέρα ήταν ηλιόλουστη και το αποτέλεσμα του υπολογισμού της ακτίνας της Γης που έγινε μετά μέσα στην τάξη πλησίασε εντυπωσιακά την πραγματική τιμή. Ήταν μια δράση που όντως όλοι χάρηκαν!