Στις 13 Ιανουαρίου 2023, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Λέρου κας Παπαφώτη Μαρίας και του Συλλόγου Διδασκόντων αυτού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη Παρίση Μπελλένη. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας τιμήσαμε τον τολμηρό αυτό οραματιστή, χάρη στον οποίο το Μπελλένειο Γυμνάσιο μετρά 67 χρόνια γόνιμης εκπαιδευτικής παρουσίας στο νησί μας.

Ο Παρίσης Μπελλένης γεννήθηκε στη Λέρο το 1871. Σε ηλικία 25 ετών μετανάστευσε στο Κάιρο. Εργάτης στην αρχή, εξελίχθηκε σε εργολήπτη των δημόσιων έργων των αιγυπτιακών κυβερνήσεων. Με ένα σκληρό πρόγραμμα αυτομόρφωσης θα αποκτήσει όχι μόνο εγκυκλοπαιδική μόρφωση, αλλά και θα καταφέρει να μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες. Το φτωχόπαιδο από τη Λέρο γίνεται οικονομικός παράγοντας και επιχειρηματίας του ελληνισμού με μεγάλη προσφορά στο έθνος. Όλο αυτό το διάστημα επισκέπτεται τη γενέθλια γη της Λέρου. Την περίοδο 1925-1926 δημιουργεί στα Άλιντα την παραθεριστική κατοικία του, όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο «Μανώλης Ήσυχος». Το 1955-1956 με δαπάνες του χτίζεται το «Μπελλένειο Γυμνάσιο» σε οικόπεδο της οικογένειας Χαραμή. Ο Παρίσης Μπελλένης θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 13 Ιανουαρίου 1957 σε ηλικία 86 ετών.

Το παράδειγμα του ανθρώπου αυτού που πάλεψε σε όλη του τη ζωή να γνωρίσει η Λέρος καλύτερες μέρες, ευχόμαστε να φωτίζει όλους και κυρίως τους νέους, τους αυριανούς πολίτες αυτού του νησιού.
Στεκόμενοι ευλαβικά μπροστά στην προτομή του μεγάλου ευεργέτη, που υλοποίησε τα  όνειρα, τις ελπίδες και τις επιτυχίες των μαθητών του νησιού μας, ευχόμαστε αγαλλίαση της ψυχής του και επιδεικνύουμε την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη και το δέοντα σεβασμό.
Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν θερμά για την παρουσία τους τον Θεοφιλέστατο, τους κληρικούς του νησιού, τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς (εν ενεργεία και μη), τους γονείς, καθώς και όλο το μαθητικό πληθυσμό.