Στο πλαίσιο του μαθήματος Τεχνολογίας, κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στο Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου, υλοποιήθηκε η κατασκευή του προπλάσματος (κοινώς μακέτας) του κτιρίου του σχολείου, η οποία εκτίθεται μόνιμα στο χώρο του.

Η εν λόγω μακέτα αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας στο μάθημα και υλοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που παραχωρήθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου κα. Ειρήνη Διαμαντάρα, με υλικά κατάλληλα για κατασκευή μακέτας τα οποία αποκτήσαμε κατόπιν παραγγελίας και την αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση τόσο της διευθύντριας όσο και των συναδέλφων του σχολείου.

Αρχικά τα παιδιά και των τριών τάξεων του γυμνασίου κλήθηκαν να ασχοληθούν με μια ερευνητική εργασία, σε ομάδες ή κατά μόνας, με θέμα την αρχιτεκτονική της νήσου Λέρου προκειμένου:

να μάθουν να συλλέγουν πληροφορίες από έγκυρες πηγές (βιβλιοθήκες, αρχείο) και να μάθουν να διαχωρίζουν τις αξιόλογες για το θέμα φωτογραφίες,

να κάνουν μια γνωριμία με σχέδια κατοικιών και δημόσιων κτισμάτων, μαθαίνοντας έτσι μια νέα γλώσσα επικοινωνίας, αυτή των γραμμών, κατανοώντας την αναπαράσταση των τριών διαστάσεων σε σχέδια δισδιάστατα,

κάνοντας έτσι το ταξίδι τους στην αρχιτεκτονική του τόπου τους μια ευχάριστη διαδικασία και δίνοντας μια άλλη προσέγγιση της ιστορίας του τόπου τους, αυτής που αποτυπώνεται στα κτίριά της.

Ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι στο χρόνο, μέσω του οποίου γνώρισαν:

υλικά κατασκευής και την τεχνολογική τους εξέλιξη,

διαφορετικούς τρόπους κατασκευής και την εξέλιξη αυτών που προκύπτει από την εξέλιξη των υλικών,

αρχιτεκτονικά στοιχεία που ορίζουν τις εποχές που πέρασαν και τους συντροφεύουν στις διαδρομές τους καθημερινά.

Τελικός προορισμός, από τις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου, η κατασκευή της μακέτας από τα πραγματικά σχέδια του κτίσματος σε κλίμακα 1:100.

Υπεύθυνη καθηγήτρια Μητούλη Αντιγόνη ΠΕ81.

Φωτογραφικό υλικό από τα στάδια εξέλιξης της εν λόγω μακέτας θα μπορέσετε να δείτε παρακάτω: