Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού, την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, στο Μπελλένειο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκε εύρος δράσεων με σκοπό τόσο την ευαισθητοποίηση των μαθητών όσο την υιοθέτηση πρακτικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους

  • Συζήτησαν για τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας.
  • Ενημερώθηκαν για το πρόβλημα του cyber – bulling, παρακολούθησαν σχετικά video και έπαιξαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι, προκειμένου να αντιληφθούν τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός και πώς αυτός αντιμετωπίζεται.
  • Εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, δημιουργώντας αφίσες με συνθήματα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
  • Παρακολούθησαν μαρτυρίες συμμαθητών τους που υπέστησαν εκφοβισμό και εξιστόρησαν όσα βίωσαν στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αθηνών. Ακολούθησε προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους και σχετική συζήτηση.
  • Διδάχθηκαν το τραγούδι «Κάν΄το ν΄ακουστεί» σε στίχους και μουσική του Δημοτικού Σχολείου Σκαλανίου. Ειδικότερα, άκουσαν το τραγούδι, εντόπισαν σε αυτό λέξεις και εικόνες συναφείς με τον εκφοβισμό, το τραγούδησαν και ομαδοσυνεργατικά συμμετείχαν σε σχετικό παιχνίδι ερωταποκρίσεων.
  • Κατασκεύασαν κολάζ με σύνθημα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν και με ενθουσιασμό αποτύπωσαν .
  • Συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο – θεατροπαιδαγωγική δράση, στα πλαίσια της οποίας κλήθηκαν να αναπαραστήσουν σενάρια βίας και εκφοβισμού, προκειμένου να κατανοήσουν όλες τις πτυχές του προβλήματος και να υιοθετήσουν ενδεδειγμένες πρακτικές πρόληψης και διαχείρισής του .
  • Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με τις προσωπικές τους εμπειρίες στο θέμα του εκφοβισμού , ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα από την επεξεργασία των δεδομένων του.

Επιλογικά, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με ζήλο και ενδιαφέρον στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Ευελπιστούμε πως αυτές θα συνδράμουν στη γνώση, την ευαισθητοποίηση και εντέλει την εδραίωση μιας υγιούς στάσης ζωής, που θα διέπεται από το πνεύμα της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των μαθητών.