Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας , αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

Το σχολείο μας, που είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο σε θέματα αναπηρίας, τίμησε και φέτος τη συγκεκριμένη ημέρα διοργανώνοντας δράσεις την Παρασκευή, 8-12-2023. Συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μας επισκέφθηκε στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολείου, όπου πραγματοποιήσαμε με τους μικρούς μας φίλους εκπαιδευτικές δράσεις. Σκοπός των δράσεων αυτών ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, καθώς και η καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, οι μαθητές μας διάβασαν στα παιδιά του νηπιαγωγείου παραμύθι για τη διαφορετικότητα, ζωγραφίσαμε σε χαρτόνια και γράψαμε το όνομά μας με βάση τον κώδικα Braille (σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών). Τέλος, κλείσαμε φωνάζοντας όλοι μαζί συνθήματα, όπως : «ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ – ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ», «ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ».

Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, προβληματίστηκαν, καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία τους προς τα άτομα με αναπηρία και συζήτησαν τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στην καθημερινότητά τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των ατόμων με αναπηρία και να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι, αν και διαφορετικοί, είναι ίσοι!

Τη δράση ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί κ. Χαζηλία Ειρήνη και κ. Αναστασιάδου Ειρήνη.